UP CPMT Previous Year Questions Paper For Download UPCPMT Sample Papers And Previous Year Question Papers for UP …

Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014

/ ** span>







CPMT Sample Paper Biology


1. A cartilaginous fish with operculum considered as connecting link
between bony fishes and cartilage fishes
(a) Protopterus (b) Latimeria (c) Chimaera (d) Sphyrna

2. Maximum noise limit in the silence zone near hospitals at night is
(a) 80dB (b) 70dB (c) 75dB (d) 40dB

3. …….. are examples for group transferring (transferase)
enzyme
(a) Hexokinase, triose phosphate isomerase, cytochrome
oxidase
(b) Hexokinase, Glutamate Pyruvate amino transferase
(c) GOGAT, Amylase
(d) Aldolase, enolase, ferredoxin

4. Paleontology is the study of
(a) Primates (b) Birds (c) Fossils (d) Bones

5. Louis Pasteur is known for
(a) View for Biogenesis
(b) Spontaneous generation
(c) Use and disuse of organs
(d) Method of sterilization and germ theory of disease

6. Vampire bats are
(a) Frugivorous (b) Sanguivorous
(c) Insectivorous (d) Omnivorous

7. The total number of nitrogen bases, deoxy ribose sugars and
phosphate present in a double stranded DNA are 16, 16 & 14
respectively. What is the length of DNA?
(a) 10.88nm (b) 2.72nm (c) 5.44nm (d) 2.38nm

8. Study of tissue is
(a) Anatomy (b) Physiology (c) Histology (d) Ecology

9. ‘John Snow’ is associated with
(a) Parasitology (b) Immunology (c) Pharmacology (d) Genetics

10. In termites, sterile castes are
(a) workers (b) soldiers (c) nasutes (d) all the above

11. The most important ozone depleting substance (ODS) in the
stratosphere is
(a) SO2 (b) Methane (c) CFC (d) PAN

12. Match the following
A B
a) Club Fungi 1) Fusarium
b) Sac fungi 2) Zygomycetes
c) Conjugation 3) Basidia
d) Fungi imperfecti 4) Apothecium
(a) a1, b2, c3, d4 (b) a2, b1, c4, d3
(c) a3, b4, c2, d1 (d) a4, b3, c2, d1

13. Ornithology is concerned with the study of
(a) Fishes (b) Birds (c) Animal fossils (d) Reptiles

14. Reducing agent or reductant in anaerobis respiration process is
(a) Triose phosphate (b) Pyruvic acid
(c) NADH (d) 1,3 diphosphoglyceric acid

15. One of the following is a connecting link between annelida and
mollusca
(a) neomenia (b) peripatus (c) neopilina (d) ctenoplana

16. The term ‘Protista’ was given by
(a) E. Haeckel (b) John Ray (c) Linnaeus (d) G. Cuvier

17. In plants, during photosynthesis
(a) Entropy increases, free energy increases, total energy
increases
(b) Entropy decreases, free energy decreases, total energy
increases
(c) Entropy decreases, free energy increases, total energy
increases
(d) Entropy increases, free energy increases, total energy
decreases

18. Linnaeus had the credit for
(a) Discovery of blood circulation (b) Theory of biogenesis
(c) Discovery of microscope (d) Binomial nomenclature

19. Study of lizards is
(a) Serpentology (b) Herpetology (c) Serology (d) Ornithology

20. Chromosomes labeled with A/a, B/b, C/c, D/d, E/e where slash
line separates one chromosome from its homologue. How many
different kind of meiotic products can this individual produce?
(a) 32 (b) 16 (c) 8 (d) 4

21. Branch of Zoology dealing with the study of fishes is known as
(a) Herpatology (b) Ichthyology (c) Saurology (d) Arthrology

22. The hemichordate Balanoglossus has its larva called
(a) Bipinnaria (b) Veliger (c) Tornaria (d) Ammocoete

23. For Gycosidation and Glycosylation lipids and proteins are
supplied by
(a) Golgi (b) ER (c) Mitochondria (d) Chloroplast

24. Study of human being is known as
(a) Antropoidy (b) Anthropology
(c) Humanology (d) Homonidology

25. The book ‘The Origin of life on Earth’ was written by
(a) Charles Darwin (b) Stanley Loyld Miller
(c) A.I. Oparin (d) S.L. Miller and Urey

26. One of the following made a commitment to reduce green
house gases
(a) UNCED (b) Earth summit at Rio De Janiero
(c) Kyoto Protocol (d) Montreal Protocol

27. Which among the following combinations are haploid?
(a) Endosperm of gymnoserm, protonema, prothallus, perisperm
(b) Protonema, prothallus, perisprem, nucellus leaves of funaria
(c) Endosperm of gymnosprem, protonema, prothallus, capsule
of funaria
(d) Endosperm of gymnosperm, protonema, prothallus, Ricca
vegetative thallus

28. Study of behaviour of animals is known as
(a) Ecology (b) Sociology (c) Ethology (d) Anthropology

29. Australian lung fish is
(a) lepidosiren (b) neoceratodes
(c) crypto branchus (d) protopterus

30. The living agnatha are included under
(a) Ostracodermi (b) Placodermi
(c) Cyclostomata (d) Holocephali

31. World habitat day is on
(a) 3rd October (b) 4th October
(c) 21st March (d) 5th June

32. Study of growing old is
(a) Genology (b) Genecology (c) Gerontology (d) Gynecology

33. Blood groups were discovered by
(a) Landsteiner (b) Altmann (c) Ronald Ross (d) Losch

34. The salamander popularly called ‘congo eel’ is
(a) Amblystoma (b) Necturus (c) Amphiuma (d) Siren

35. The agroforestry method of planting herbs and shrubs between
woody trees like sal and teaks is called
(a) Jhum cultivation (b) Taungya system
(c) Urban forestry (d) Social forestry

36. Study of animals that live and subsist on other animals is
(a) Pathology (b) Ecology (c) Parasitology (d) Taxonomy

37. Two enzymes common in Glycosis & Calvin cycle are
(a) Aldolase & Transaminase
(b) Aldolase & Trios phosphate isomerase
(c) Aldolase & PEP carboxylase
(d) Phospho hexo isomerase & Enolase

38. The Ethnology is the study of
(a) Man kind behaviour (b) Past life of organisms
(c) Conditions of animals (d) Joints

39. Which one of the following is a free living nitrogen fixing
bacteria
(a) Nitrosomonas (b) Nitrocystis (c) Rhizobuim (d) Clodtridium

40. Sedentary echinoderms are included under
(a) asteroidea (b) ophiuroidea (c) holothuroidea (d) crinoidea

41. Cockroach and Grasshopper are
(a) ametabolous (b) paurometabolous
(c) hemimetabolous (d) holometabolous

42. Term ‘Biology’ was introduced by
(a) Aristotle (b) Lamarck (c) Darwin (d) Linnaeus

43. Study of nuclear cytology is
(a) Neurology (b) Mycology (c) Rhinology (d) Karyology

44. Choose the organophosphate pesticide
(a) Aldrin (b) Endrin (c) Parathion (d) BHC

45. Study of snakes is called
(a) Ichthyology (b) Serpentology
(c) Herpetology (d) Entomology

46. AbCDeFgh are the gight genes located on 5th chromosome
(paternal). Its homologue (maternal) may have the gene
sequence
(a) abcdefgh (b) aBcdEfGH (c) AbCdEfGh (d) any of the above

47. Aquatic birds like penguin are included under the super order
called
(a) Ratitae (b) Carinatae (c) Odontognathae (d) Impennae

48. The term ‘Cell’ was given by
(a) Robert Hooke (b) Weisemann (c) Darwin (d) Cuvier

49. Choose the odd toed hoofed mammal
(a) Hippopotamus (b) Camel (c) Giraffe (d) Rhinoceros

50. Stink glands are seen in
(a) Buthus (b) Julus (c) Scolopendra (d) Araenia

Answers

1 C 11 C 21 B 31 B 41 B
2 D 12 C 22 C 32 C 42 B
3 B 13 B 23 B 33 A 43 D
4 C 14 C 24 B 34 C 44 C
5 D 15 C 25 C 35 B 45 B
6 B 16 A 26 C 36 C 46 D
7 D 17 C 27 D 37 B 47 D
8 C 18 D 28 C 38 A 48 A
9 C 19 B 29 B 39 D 49 D
10 D 20 B 30 C 40 D 50 B

3
comments:


Murugan Baskaran
October 2, 2017 at 11:36 PM

Nice post How should I download CAT for learning purpose freely? I download a zip file but while running the setup its asking for installation of Business One application, from where I can get it.please provide the link.
Python Training in Chennai
Data Science Training in Chennai


Prerna Singh
June 18, 2018 at 2:41 AM

Plz solve the ques no. 20…


Prerna Singh
June 18, 2018 at 2:42 AM

Anyone can solve ques no.20 please…


Newer Post


Older Post

Home
Your Ad Here



Your Ad Here



COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions






CURRRENT GK QUIZ


CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


Ana Ivanovic



 

Old Question Papers

Like – Get Updates

You are here: Home / UPCPMT / UPCPMT Question Papers 2019 Answers Previous Year Old Past papers UPCPMT Exam
Latest Govt Jobs 2017 <

UPCPMT Question Papers 2019 Answers Previous Year Old Past papers UPCPMT Exam

By

UPCPMT Question Papers 2019 Answers Previous Year Old Past papers UPCPMT ExamUPCPMT Question Papers 2019 Answers Previous Year Old Past papers UPCPMT Exam.

Uttar Pradesh Combined Pre Medical Test UPCPMT Question Paper with answer or solution even you can have UPCPMT sample 2019 | UPCPMT model papers 2019 | UPCPMT Mock Test Paper 2019 for your exam preparation. We always try to put UPCPMT last 10 years question papers with solution free download, if you unable to find Uttar Pradesh Combined Pre Medical Test Previous years question papers with then you can request us, UPCPMT Answer Keys 2019 Question Paper solution will also available soon.

Here You can see, all Uttar Pradesh Combined Pre Medical Test UPCPMT old question papers either in pdf file or in text for UPCPMT Entrance is based on MCQ (Multiple Choice Question Answers), you can download (free) UPCPMT exam pdf files, and for UPCPMT text question paper,

UPCPMT Question Papers 2019 Answers Previous Year Old Past papers UPCPMT Exam

The Uttar Pradesh Combined Pre Medical Test (UPCPMT) is an on-going National Program of Fellowships in Basic Sciences, initiated and funded by the Department of Science and Technology, Government of India,

Uttar Pradesh Combined Pre Medical Test (UPCPMT) Exam 2019 Question paper Free Download PDF is available in www.oldquestionpapers.net which has been provided by many students this Uttar Pradesh Combined Pre Medical Test question bank 2019 previous year paper is available for all the students FREE Download UPCPMT Last 10 Years Sample Model Papers with answer keys and solution.

 

  • UPCMET Syllabus | Question Pattern
  • UPCMET Question Paper Biology (Botany & Zoology)
  • UPCMET Physics Question Paper
  • UPCMET Chemistry Question Paper
  • Reference Books for Medical Exam
  • More Practice Paper on Medical Entrance

 

Similar Links……

  • Previous Year Old Question Paper
  • Current Affairs 2018 MCQ Question Answers
  • Latest Govt Job Recruitment 2018 – 19
  • General Knowledge (GK) Question Answers 2018
  • Computer Knowledge For Bank Question Answers
  • Child Development and Pedagogy Question Answers
  • Reasoning and Aptitude Question Answer
  • General English Comprehension Online Test

Plz, don’t make fool by advertising CPMT Question papers while your site shows NONE. NO, FALSE ADVERTISEME…………..PLZ

May 18, 2015 by Anonymous

Old Paper , USA

Plz, don’t make fool by advertising CPMT Question papers while your site shows NONE.
NO, FALSE ADVERTISEME…………..PLZ

business 0.3


Wanted the upcpmt 2014 solved question paer

May 07, 2015 by Anonymous

Old Paper , USA

Wanted the upcpmt 2014 solved question paer

business 0.3


Si Please send me UPCPMT Application Form, Exam Dates on my email id at ayshagaur42@gmail.com

Mar 05, 2015 by Anonymous

Old Paper , USA

Si Please send me UPCPMT Application Form, Exam Dates on my email id at ayshagaur42@gmail.com

business 0.3


up cpmt ke application form kab tak me aaenge, can appearing student of intermediate fill application form of upcpmt or not ???????

Jan 11, 2015 by Anonymous

Old Paper , USA

up cpmt ke application form kab tak me aaenge, can appearing student of intermediate fill application form of upcpmt or not ???????

Response: Please Visit our Website Regularly for Next Updates

business 0.3


plz tell the sample paper 2014

May 05, 2014 by Anonymous

Old Paper , USA

plz tell the sample paper 2014

business 0.3


Old Paper , USA 4.6 5.0 5 5 Plz, don’t make fool by advertising CPMT Question papers while your site shows NONE. NO, FALSE ADVERTISEME…………..PLZ

Click Here to Comment >>